Proximate analysis and chemical characteristics of fruits and seeds of mutamba (Guazuma ulmifolia)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.70151/xyvaha42

Keywords:

Mutamba, resistant starch, Total utilization, Melibiose

Abstract

The Guazuma ulmifolia is a native medicinal plant and fruit Malvaceae family with wide geographical dispersion. The present fruits flavorsweet and spicy and pleasant smell and can be eaten raw or processed. This study analyzed the chemical characteristics considered as quality variables and the chemical composition of the seed, green and ripe fruit of mutamba (G. ulmifolia). The fruit and seeds G. ulmifolia showed considerable amounts of fiber, protein and a high energy value. The green fruit had higher total starch content (22.31%), available starch (16.92%) and vitamin C (14.14%). Lower pH (4.68), higher acidity (1.45%), soluble solids (24.6%), soluble sugars (14,74), reducing sugars (8.88%) and resistant starch (6, 79%) were observed for the mature fruits. The seeds showed higher pH (5.50) and pectin (1.12%), less acid (0.96%), soluble solids (8.2%), soluble sugars (1 91) and reducing sugars (0.61%). In the chromatographic profile was identified four sugars and they glucose, fructose, melibiose and melezitose. The quality variables allows us to state that the fruits and seeds can be used for industrial processing. Although they have been classified as few food acids and low in vitamin C, it proved to be good sources of starch, pectin and non-digestible sugars.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Rosimeire Mendes Rodrigues, Universidade Federal do Tocantins

    Laboratório de Ciências Básicas e da Saúde (LaCiBS). Complexo de Laboratórios de Nutrição

  • Gabriela Eustáquio Lacerda, Universidade Federal do Tocantins

    Laboratório de Ciências Básicas e da Saúde (LaCiBS). Complexo de Laboratórios de Nutrição

  • Rodolfo Castilho Clemente, Universidade Federal do Tocantins

    Laboratório de Ciências Básicas e da Saúde (LaCiBS). Complexo de Laboratórios de Nutrição

  • Clemilson Antônio da Silva, Universidade Federal do Tocantins

    Laboratório de Ciências Básicas e da Saúde (LaCiBS). Complexo de Laboratórios de Nutrição

  • Caroline Roberta Freitas Pires, Universidade Federal do Tocantins

    Laboratório de Ciências Básicas e da Saúde (LaCiBS). Complexo de Laboratórios de Nutrição

  • Guilherme Nobre Lima do Nascimento, Universidade Federal do Tocantins

    Laboratório de Ciências Básicas e da Saúde (LaCiBS). Complexo de Laboratórios de Nutrição

References

Ai Y, Gong L, Reed M, Huang J, Zhang Y, Jane J (2016) Characterization of starch from bamboo seeds. Starch-Stärke 68:131-139.

Almeida MLB, Freitas WES, Morais PLD, Sarmento JDA, Alves RE (2016) Bioactive compounds and antioxidant potential fruit of Ximenia americana L. Food Chem 192:1078-1082.

Amira EA, Guido F, Behija SE, Manel I, Nesrine Z, Ali F (2011) Chemical and aroma volatile compositions of data palm (Phoenix dactylifer L.) fruits at maturation stages. Food Chem 127:1744-1754.

Anderson JW, Baird P, Davis RH, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, Waters V, Williams CL (2009) Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev 67:188-205.

Association of official analytical chemists - AOAC (1995) Official methods of analysis. 16.ed. Arlington: AOAC.

Association off Official Agricultural Chemists (1992) Official methods of analysis of Association of Official Agricultural Chemists. 12.ed. Washington.1015 p.

Association off Official Agricultural Chemists (2005) Official methods of analysis of Association of Official Agricultural Chemists. 17.ed. Washington.1410 p.

Barroso AKM, Torres AG, Castelo-Branco VN, FERREIRA A, Finotelli PV, Freitas SP, Rocha-Leão MHM (2014) Linhaça marrom e dourada: propriedades químicas e funcionais das sementes e dos óleos prensados a frio. Cienc Rural 44(1):181-187.

Batista AG, Oliveira BD, Oliveira MA, Guedes TJ, Silva DF, Pinto NAVD (2013) Parâmetros de qualidade de polpas de frutas congeladas: uma abordagem para produção do agronegócio familiar no Alto Vale do Jequitinhonha. Tecnol Cienc Agrop 7(4):49-54.

Bitter V, Muir HM (1962) A modified uronic acid carbozolereaction. Anal Biochem 34(4): 330-334.

Canteri MHG, Moreno L, Wosiacki G, Scheer A (2012) Pectina: da matéria-prima ao produto final. Polímeros 22(2):149-157.

Cardoso WS, Pinheiro FA, Perez R, Patelli T, Faria ER (2010) Desenvolvimento de uma salada de frutas: da pesquisa de mercado à tecnologia de alimentos. Ciencia Tecnol Alime 30(2):454-462.

Carvalho HH, Jomg EV, Belló RM, Souza RB, Terra MF (2002) Alimentos: métodos físicos e químicos de analyses. 1.ed. Porto alegre: Universidade/UFRGS. 180p.

Carvalho PER (2007) Mutamba - Guazuma ulmifolia. Colombo: Embrapa Florestas. 13p.

Cecchi HM (2003) Fundamentos Teóricos e Práticos em Análise de Alimentos. 2.ed. Campinas: Unicamp. 207p.

Centro Agronômico Tropical de Investigación y Ensenanza (1986) Silvicultura de especies promisorias para producción de leña em America Central: resultados de cinco años de investigación. Turrialba: Departamento de Recursos Naturales Renovables 171-175.

Chareoansiri R, Kongkachuichai R (2009) Sugar profiles and soluble and insoluble dietary fiber contents of fruits in Thailand markets. Int J Food Sci Nutr 60(S4):126-139.

Chitarra MIF, Chitarra AB (2005) Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: Ufla. 783p.

Dai FJ, Chau CF (2017) Classification and regulatory perspectives of dietary fiber. J Food Drug Anal 25:37-42.

Dische Z (1962) General color reactions. In: Whistler RL, Wolfram ML. Carbohydrate chemistry. New York: Academic Press 277-512.

Eswaran S, Muir J, Chey WD (2013) Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol 108(5):718-727.

Flores CS, Arce JJC (1988) El Guácimo (Guazuma ulmifolia Lam.): especie forestal de uso múltiple para los trópicos húmedos. San Jose: Consultoria y Asesoria Agroflorestal Limitada. 30p.

Francis JK (1991) Guazuma ulmifolia Lam. Guácima. Sterculiaceae. Chocolate family. San Juan: Institute of Tropical Forestry. 5 p.

Garcia-Salcedo AJ, Torres-Vargas OL, Ariza-Calderón H (2018) Physical-chemical characterization of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), amaranth (Amaranthus caudatus L.), and chia (Salvia hispanica L.) flours and seeds. Acta Agron 67(2):215-222.

Hur S-J, Kim Y-C, Choi I, Lee S-K (2013) The effects of biopolymer encapsulation on total lipids and cholesterol in egg yolk during in vitro human digestion. Int J Mol Sci 14(8):16333-16347.

IAL (2008) Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. Métodos Químicos e Físicos para Análise de Alimentos. 1.ed. São Paulo: IAL. 1020p.

Jay JM (2005) Microbiologia de alimentos. 6.ed. Porto Alegre: Artmed. 712p.

Júnior GBS, Rocha LF, Amaral FHC, Andrade ML, Neto RF, Cavalcante IHL (2010) Laranja-da-terra: fruta cítrica potencial para o Piauí. Semin-Cienc Agrar 31(3):557-562.

Kanters BJA, Roelofsen G, Doesburg HM, Koops T (1976) The Crystal Structure of a Disaccharide, α-Melibiose Monohydrate (O-α-o-Galactopyranosyl-(1→6)-α→-o-glucopyranoside). Acta Crystallogr B 32:2830-2837.

Keenan MJ, Zhou J, Hegsted M, Pelkman C, Durham HA, Coulon DB, Martin RJ (2015) Role of resistant starch in improving gut health, adiposity, and insulin resistance. Adv Nutr 6:198-205.

Kumar P, Sethi S, Sharma RRR, Sing S, Saha S, Sharma VK, Sharma SK (2018) Nutritional characterization of apple as a function of genotype. J Food Sci Tec Mys 55(7): 2729-2738.

Lakio S, Sainiob J, Helijob P, Ervastic T, Kavikerob N, Juppob A (2013) The tableting properties of melibiose monohydrate. Int J Pharm 456:528-535.

Li G, Zhu F (2018) Quinoa starch: Structure, properties, and applications. Carbohyd Polym 181:851-861.

Lorenzi H, Matos FJA (2002) Plantas medicinais no Brasil: nativas e exóticas cultivadas. Nova Odessa: Instituto Plantarum. 542p.

Maldonade IR, Carvalho PGB, Ferreira NA (2013) Protocolo para determinação de açúcares totais em hortaliças pelo método DNS (Comunicado Técnico nº 85). Brasília: Embrapa Hortaliças. 4p.

Martini MH, Lenci CG, Figueira A, Tavares DQ (2008) Localization of the cotyledon reserves of Theobrama grandiflorum (Willd. Ex Spreng.) K. Schum., T. subincanum Mart., T. bicolor Bonpl. And their analogies with T. cacao L. Braz J Bot 31(1):147-154.

Mccready PM, Mccomb EA (1952) Extraction and determination of total pectin materials in fruits. Anal Chem 24(12):1586-1588.

Moura AGC, Souza RLA, Oliveira ENA (2017) Elaboração e caracterização físico-química e sensorial de casca de melão e albedo de maracujá cristalizados. Tecnol Cienc Agrop. 11:77-81.

Munhoz CL, Sanjinez-Argandona EJ, Soares-Junior MS (2010) Extração de pectina de goiaba desidratada. Cienc Tecnol Alime 30(1):119-125.

Muniz HJT (2008) Colecionando frutas: 100 espécies de frutas nativas e exóticas. São Paulo: Arte & Ciência. 352p.

Nepa - Núcleo de estudos e pesquisas em alimentação (2011) Taco - Tabela brasileira de composição de alimentos. 4.ed. Campinas: Nepa-Unicamp.

Noor F, Rahman J, Mahomud S, Akter S, Talukder AI, Ahmed M (2014) Physicochemical properties of flour and extraction of starch from jackfruit seed. Int J Food Sci Nutr 3(4):347-354.

Osborne DR, Voogt P (1978) The analysis in nutrient of foods. London: Academic. 158 p.

Pereira MC, Steffens RS, Jablonski A, Hertz PF, Rios AO, Vizzotto M, Flôres SH (2012) Characterization and Antioxidant Potential of Brazilian Fruits from the Myrtaceae Family. J Agric Food Chem 60(12):3061-3067.

Pereira ALF, Abreu VKG, Rodrigues S (2018a) Cupuassu - Theobroma grandiflorum. In: Rodrigues S, Silva E, De Brito E (ed). Exotic Fruits. 1.ed. Academic Press 159-162.

https://www.doi.org/DOI:10.1016/b978-0-12-803138-4.00021-6

Pereira GA, Pereira A, Arruda HS, Marais DR, Eberlin MN, Pastore GM (2018b) Carbohydrates, volatile and phenolic compounds composition, and antioxidant activity of calabura (Muntingia calabura L.) fruit. Food Res Int 108:264-273.

Pereira KD (2007) Amido resistente, a última geração no controle de energia e digestão saudável. Cienc Tecnol Aliment 27(supl):88-92.

Pimentel RMA, Guimarães FN, Santos VM, Resende JCF (2010) Qualidade pós-colheita dos genótipos de banana PA 42-44 e Prata-Anã cultivados no norte de Minas Gerais. Rev Bras Frutic 32(2):407-412.

Ramful D, Tarnus E, Aruoma OI, Bourdan E, Bahorun T (2011) Polyphenol composition, vitamin C content and antioxidant capacity of Mauritian citrus fruit pulps. Food Res Int 44:2088-2099.

Ribeiro CL, Lacerda GE, Pires CRF, Nascimento GNL, Pereira RJ (2017) Composição centesimal e aspectos físico-químicos dos frutos da bacaba (Oenocarpus distichus Mart.). Revista Cereus 9(3):153-170.

Rocha MS, Figueiredo RW, Araújo MAM, Moreira-Araújo RSR (2013) Caracterização físico-química e atividade antioxidante (in vitro) de frutos do cerrado piauiense. Rev Bras Frutic 35(4):933-941.

Roesler R, Malta LG, Carrasco LC, Holanda RB, Sousa CAS, Pastore GM (2007) Atividade antioxidante de frutas do cerrado. Ciencia Tecnol Alime 27:53-60.

Rufino MSM, Alves RE, Brito ES, Pérez-Jiménez J, Saura-Calixto F, Mancini-Filho J (2010) Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil. Food Chem 121(4):996-1002.

Santi L, Berger M, Silva WOB (2014) Pectinase e pectina: aplicação e potencial biotecnológico. Caderno Pedagógico 11(1):130-139.

Santos DM, Ascheri DPR, Bukzem AL, Morais CC, Carvalho CWP, Ascheri JL (2016) Physicochemical properties of starch from avocado seed (Persea americana Mill). B CEPPA 34(2):12p.

Sarmento JDA, Moris PLD, Souza FI, Miranda MRA (2015) Physical-chemical characteristics and antioxidant potential of seed and pulp of Ximenia americana L. from the semiarid region of Brazil. Afr J Biotechnol 14(20):1743-1752.

Silva MR, Lacerda DBCL, Santos GG, Martins DMO (2008) Caracterização química de frutos nativos do cerrado. Cienc Rural 38(6):1790-1793.

Slavin J (2013) Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients 5:1417-1435.

Souza JM, Ataíde EM, Silva MS (2014) Qualidade pós-colheita e correlação entre características físicas e químicas de frutos do mamoeiro comercializados em Serra Talhada - PE. Rev Magistra 26(4):554-560.

Souza LCD, Sá ME, Moraes SMB, Carvalho MAC, Silva MP, Abrantes FL (2012) Composição química e nutrientes em sementes das espécies florestais pente de macaco, flor de paca, itaúba, jatobá e murici manso. Biosci J 28(3):478-483.

Tanaka S, Shinoki A, Hara H (2016) Melibiose, a nondigestible disaccharide, promotes absorption of quercetin glycosides in rat small intestine. J Agr Food Chem 64:9335-9341.

Tomita K, Nagura T, Okuhara Y, Nakajima-Adachi H, Shigematsu N, Aritsuka T, Kaminogawa S, Hachimura S (2007) Dietary melibiose regulates the cell response and enhances the induction of oral tolerance. Biosci Biotech Bioch 71(11):2774-2780.

Vasconcelos MNL, Silva ML, Maia JGS, Gottlib OR (1975) Estudo químico das sementes do Cupuaçu. Acta Amazon 5(3):293-295.

Vasconcelos NM, Pinto GAS, Araguão FAZ (2013) Determinação de açúcares redutores pelo ácido 3,5-dinitrosalicílico: histórico do desenvolvimento do método e estabelecimento de um protocolo para o laboratório de bioprocessos. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical. 29p.

Viana CAS, Paiva AOP, Jardim CV, Pastore JRF, Rios MNS, Rocha NMS, Pinagé GR, Arimoro OAS, Suganuma E, Guerra CD, Alvez MM, Pastore JF (2011) Plantas da Amazônia: 450 espécies de uso geral. Brasília: Universidade de Brasília. 3140p.

Vilas Boas EVB (2006) Qualidade de alimentos vegetais. Lavras: Ufla-Faepe.68p.

Zavareze ER, Halal SLME, Pereira JM, Radnuz AL, Elias MC, Dias ARG (2009) Caracterização química e rendimento de extração de amido de arroz com diferentes teores de amilose. Braz J Food Technol 5:24-30.

Published

2024-09-18

Issue

Section

Articles

How to Cite

Proximate analysis and chemical characteristics of fruits and seeds of mutamba (Guazuma ulmifolia). (2024). Revista Brasileira De Plantas Medicinais Brazilian Journal of Medicinal Plants, 22(3), 160-169. https://doi.org/10.70151/xyvaha42