Microbiological evaluation of several environments of phytoterapics production

Authors

  • Jacqueline T. Melo Universidade Federal de Juíz de Fora
  • Ricardo L. A. Cruzeiro Universidade Federal de Juíz de Fora
  • Jorge A. B. Macedo Universidade Federal de Juíz de Fora
  • Murilo G. Oliveira Universidade Federal de Juíz de Fora
  • João B. P. Teixeira Universidade Federal de Juíz de Fora
  • Antônio F. C. A. Beraldo Universidade Federal de Juíz de Fora
  • Oscavo F. Castro Universidade Federal de Juíz de Fora

DOI:

https://doi.org/10.70151/5zatbk23

Keywords:

contamination, phytotherapics, disinfection, fungi, bacteria

Abstract

A microbiological evaluation of several environments of phytotherapics production (selection room (SS), stabilization stove (ES), and manipulation room (MP) were done Microorganisms and fungi were quantified, with plate count agar (PCA), potato dextrose agar (BDA) respectively, in presence of mint (Mentha sp), "guaco" (Mikania glomerata Sprengel), "poejo" (Mentha pulegium L.), lemongrass (Cymbopogum citratus (DC.) Stapf.) and chamomille (Matricaria chamomilla L.). Bigger contamination was verified on manipulation room in all cases, except with chamomille. There is a necessity to utilize disinfection methods to increase phytotherapics self-live.

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Author Biographies

  • Jorge A. B. Macedo, Universidade Federal de Juíz de Fora

    Departamento de Alimentos e Toxicologia

  • Murilo G. Oliveira, Universidade Federal de Juíz de Fora

    Departamento de Parasitologia, Microbiologia e Imunologia

  • João B. P. Teixeira, Universidade Federal de Juíz de Fora

    Departamento de Parasitologia, Microbiologia e Imunologia

  • Antônio F. C. A. Beraldo, Universidade Federal de Juíz de Fora

    Departamento de Estatística

  • Oscavo F. Castro, Universidade Federal de Juíz de Fora

    Programa de Plantas Medicinais da UFJF

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Published

2000-04-25

Issue

Section

Articles

How to Cite

Microbiological evaluation of several environments of phytoterapics production. (2000). Revista Brasileira De Plantas Medicinais, 2(2), 45-50. https://doi.org/10.70151/5zatbk23